Open menu

Zij-instroom

Aanmelden als zij-instromer? Zo werkt het!

Leuk dat je een bezoek brengt aan onze site. Je zit nu al op een school voor Voortgezet Onderwijs en je wilt overstappen naar het Haarlem College. Bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen of omdat je iets nodig hebt wat je huidige school niet kan bieden. Soms lukt het op een school niet omdat het niveau niet goed bij je past. Hier lees je alles over de aanmelding als zij-instromer. Ook is er informatie terug te vinden over onze open dagen en wordt de inschrijfprocedure toegelicht. Onderstaand in het kort over onze school en over wat wij belangrijk vinden voor onze leerlingen.

Wat voor school is het Haarlem College?
Het Haarlem College is een grote vmbo school met veel faciliteiten. Het gebouw is opgedeeld in 7 deelscholen met ongeveer 125 leerlingen per deelschool. In alle klassen zitten gemiddeld 18-22 leerlingen. Op de deelschool zit je teamleider, heb je de meeste lessen en is ook je kluisje. We hebben binnen en buiten veel plekken waar je kunt pauzeren en een kantine waar je broodjes kunt kopen. Er is een heel nieuw schoolplein ingericht! We werken met boeken maar ook met computers en we leren binnen én buiten de school.

Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen:
- theoretisch én praktisch kunnen leren
- kennis maken met al onze 4 beroepsrichtingen vanaf leerjaar 1
- op meerdere momenten wat te kiezen hebben
- leren om bewust te kiezen (loopbaanleren om te ontdekken wat je leuk vindt en wat bij je past)
- ondersteund worden door mentoren
- begeleid worden door loopbaancoaches en leerlingbegeleiders
- hulp kunnen krijgen bij het leren
- extra ondersteuning kunnen krijgen bij dyslexie,dyscalculie, etc.
- leren dat er bij ons duidelijke regels zijn en dat pesten niet kan zodat iedereen het naar zijn zin heeft en erbij hoort.

De leerwegen (niveaus) op het Haarlem College:
Het Haarlemcollege biedt de volgende leerwegen aan:
basisberoepsgerichte leerweg (BB)
kaderberoepsgerichte leerweg (KB)
gemengde leerweg (GL)
theoretische leerweg (mavo)
Als zij-instromer kom je in klas 2 of 3 op het Haarlem College. Stroom je in in klas 2, dan volg je je lessen in een basis-kader klas of in een kader-mavo klas. Je krijgt in die klassen les op het hoogste niveau. Stroom je in in klas 3, dan volg je tot de herfst- of kerstvakantie lessen op basis en kader niveau. Op die manier kunnen we goed bepalen welk niveau het beste bij je past. Als je mavo gaat doen kun je nog kiezen om examen te doen in een extra theorie vak of een beroepsgericht vak. We praten dan over MAVO+. Alle leerwegen sluiten goed aan bij het MBO. De mavo sluit aan op de havo.

De bijbehorende beroepsrichtingen zijn:
Media & Vormgeving en ICT (M & V)
Zorg & Welzijn (Z & W)
Ondernemen & Commercie (O & C)

Dienstverlening & Producten met daarbinnen:

Podium & Presentatie (P&P)

Technologie & Energie (T&E)

Sport & Veiligheid (S&V)

Meer informatie over het Haarlem College kun je terug vinden op de site. Maar lees vooral ook de boekjes voor klas 2 en voor klas 3. Mocht je nog vragen hebben, stuur deze dan s.v.p. naar info@haarlemcollege.nl met ook een telefoonnummer, dan nemen wij contact op.


Op de school waar ik zat, lukte het niet. Ik weet nu zeker: het wordt Haarlem College!

Jack, klas 3

Procedure aanmelding

In deze periode van het schooljaar wordt voor sommige leerlingen duidelijk dat zij het niveau op hun huidige school niet halen. Of er is een andere reden waarom zij van school willen wisselen. Wij noemen dat zij-instroom.

Aanmelden als zij-instromer werkt zo:

 • Vanaf 1 april kunt u een aanmeldformulier invullen. Let op bij het invullen: Kom je van een opleiding MAVO (vmbo-t)? Dan meld je je aan voor een basis/kader-opleiding.
 • De school waar uw kind nu op zit, meldt hem of haar als zij-instromer bij het Haarlem College. De school ontvangt hierover per mail een instructie, samen met de benodigde formulieren.
 • U moet contact opnemen met de school van uw kind (mentor of teamleider) om te bespreken welke documenten in orde gemaakt moeten worden. Let op: wij geven niet altijd aan de school van uw kind door dat u uw kind op het HC wilt aanmelden, dat moet u zelf doen.
 • In de maanden mei/juni worden vervolgens gesprekken gevoerd tussen vertegenwoordigers van de school van uw kind en het Haarlem College om te bepalen of het Haarlem College de meest geschikte plek is voor uw kind.
 • Als uw kind geplaatst wordt, ontvangt u een uitnodiging voor een kennismakings-gesprek in de laatste weken van het schooljaar.

De aanmeldprocedure is gesloten. Na de schoolvakantie kunt u contact opnemen. Stuurt u svp een mail naar inschrijven@haarlemcollege.nl

Uw email over zij-instroom (svp met daarin een vermelding van de naam van uw kind, klas, niveau, huidige school en uw telefoonnummer) wordt na de vakantie opgepakt.

Open dagen

De open dagen voor schooljaar 2022-2023 staan gepland op:
vrijdag 14 januari 2022: 17.00 - 20.00 uur
zaterdag 15 januari 2022: 11.00 - 13.00 uur
dinsdag 15 februari 2022: 16.30 - 19.30 uur

Op deze dagen kunt u de school bezoeken aanmelden is niet nodig.

Om een indruk te krijgen van de school, neem hier een kijkje!


Veelgestelde vragen over aanmelden

Wanneer zijn de Open Dagen en Inschrijfdagen?

Deze vinden plaats op de volgende data:

Open Dagen:

 • dinsdag 16 november 2021: 9.00 - 11.00 uur
 • donderdag 16 december 2021: 11.00 - 13.00 uur
 • maandag 10 januari 2022: 13.30 - 15.30 uur

Aanmelddagen:

 • woensdag 2 maart 2022 14.00 - 17.00 uur
 • donderdag 3 maart 2022 16.00 - 18.00 uur
 • maandag 7 maart 2022 19.00 - 21.00 uur

 

Stel je vraag

Handige links

Brugboek/brugweb