Open menu

Veranderingen gemeentelijke regelingen voor minima

05 februari 2023

De gemeente Haarlem heeft verschillende regelingen beschikbaar voor onder andere minima. In dit bericht lees je hier meer over.

HaarlemPas

De HaarlemPas is voor mensen met een laag inkomen een handige toegang tot de gemeentelijke regelingen. Voor elke leeftijd en elke doelgroep zijn er tegemoetkomingen die de lasten iets kunnen verlichten. De HaarlemPas biedt kortingen bij winkels, musea, activiteiten en cursussen. En een gratis identiteitskaart en abonnement voor de bibliotheek. De kortingen zijn te vinden op de website

Onlangs is het beleid gewijzigd voor de HaarlemPas. De inkomensgrens is opgehoogd van 120% naar 130% van het bijstandsniveau. Dat betekent dat meer inwoners in aanmerking komen voor de HaarlemPas en voor gemeentelijke regelingen. 

Energietoeslag

Haarlemmers met een laag inkomen kunnen de energietoeslag krijgen. Inwoners met een HaarlemPas hebben automatisch de toeslag ontvangen. Heb je geen HaarlemPas? Dan kan de toeslag online worden aangevraagd. Het is aan te raden de toeslag voor 2022 zo snel mogelijk aan te vragen, na 30 juni 2023 kan dit niet meer.

Ook in 2023 is er een energietoeslag. Diegenen die de energietoeslag 2022 hebben ontvangen, krijgen eind maart automatisch € 500 op de bankrekening. Dit is een voorschot van de energietoeslag 2023. De volledige energietoeslag 2023 kan nog niet worden aangevraagd.

Noodfonds

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een privaat initiatief van energieleveranciers en maatschappelijke organisaties. Het Noodfonds wil kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening financieel ondersteunen. De voorwaarden staan op de website. Voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun betalen zij een deel van de energierekening vanaf oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds aanvragen tot en met 30 april, voor de gehele winterperiode (met terugwerkende kracht). Wees er dus snel bij!

Coaching en installatieservice

Gemeente Haarlem werkt samen met de energiecoaches van Klimaatroute. De energiecoaches kunnen helpen met energieadvies én de installatie van eenvoudige energiebesparende producten. Denk aan ledlampen, tocht-strips en radiatorfolie. Het advies en de installatie van de producten is gratis voor inwoners met een HaarlemPas of een inkomen tot 130% van het minimum.

Aanmelden kan eenvoudig. Er is ruimte voor 100 huisadressen per maand.

Geldzorgen

Zorgen over geld kunnen veel stress opleveren. Gemeente Haarlem biedt hulp aan mensen met geldzorgen. Er is hulp in de vorm van budgetcoaching, of schulddienstverlening. En wellicht heeft u al gehoord van Vroegsignalering. Dat is een seintje van de zorgverzekering, woningcorporaties en energiebedrijven aan de gemeente als mensen de rekening niet op tijd betalen. De gemeente pakt dat signaal snel op en biedt hulp aan.

Witgoedwissel

Gemeente Haarlem doet meer om de energiearmoede tegen te gaan en tegelijkertijd een stap te maken naar duurzaamheid. Haarlemmers onder bewindvoering kunnen hun oude (7 jaar of ouder) of kapotte koelkast, wasmachine of droger gratis inruilen voor een nieuw duurzaam apparaat.

Dit aanbod geldt vanaf 21 maart ook voor gezinnen met een HaarlemPas. De voorwaarden voor de actie staan op witgoedwissel. Voor deze actie geldt: op = op, dus wees er snel bij.

Veranderingen gemeentelijke regelingen voor minima

Actueel